Solcreme og solfaktor

Sol og varme er vidunderligt. Solen bidrager ikke kun med D-vitamin, men giver også os mennesker masser af glæde og skønne sommerdage. Alle ved dog, at solen skal nydes med en vis forsigtighed, og at vi ofte skal smøre os med en eller anden form for solcreme med solfaktor. Her får du svar på de mest almindelige spørgsmål omkring solen og solfaktor.

 

Hvorfor bliver huden solbrændt?
Når huden udsættes for solens UV-stråler, danner den farvepigmentet melanin for at beskytte sig selv. Melanin er altså kroppens naturlige solbeskyttelse, og huden kan selv klare en vis dosis sol. Men jo længere tid du opholder dig i solen, og afhængigt af hvor stærke solens stråler er, desto større er risikoen for at blive forbrændt.

Hvordan fungerer solcreme og solfaktor?
Solcreme hjælper dig og din hud via et filter, der beskytter mod solens UV-stråler. Der findes forskellige typer af solcreme at vælge imellem, og der findes forskellige niveauer af solfaktor. Det er vigtigt, at du finder den solcreme og solfaktor, der passer til din hud, og at du tænker over, hvor længe du opholder dig i solen. Jo højere solfaktor, desto længere kan du opholde dig i solen uden at blive solskoldet eller beskadige huden. 

Hvad er forskellen mellem UVA- og UVB-stråler?
UVA-stråler udgør 90 % af sollyset og trænger dybt ind i huden. Det er UVA-stråler, der gør pigmentet i huden mørkere og dermed giver den solbrune farve. Men det er også UVA-stråler, der udtørrer huden og kan få den til at ældes for tidligt. Tænk A for Aging.  
UVB-stråler hjælper med at opbygge et beskyttende pigment, der gør huden tykkere og øger optagelsen af D-vitamin. Men det er også UVB-stråler, der kan gøre huden solskoldet. Tænk B for Burning.

Det er vigtigt at beskytte huden mod både UVA- og UVB-stråler. Aloe Sunscreen indeholder en kombination af fysiske og kemiske solfiltre for netop at sikre dette. 

Hvordan ved jeg, hvornår jeg skal bruge solcreme?
Første tegn på, at huden ikke kan klare mere sol, er rødmen og sviden. Du kan også få soleksem og blærer. Ofte viser symptomerne sig først nogle timer senere, så tænk forebyggende for at undgå skader.

Hvordan beskytter jeg mig mod solen?
Hvis du opholder dig i solen, uanset om du solbader eller laver andre ting, så smør hele kroppen godt ind i solcreme. Husk også de lumske steder, som ørerne og fødderne. Gentag hver anden/tredje time, og smør dig ind igen, hver gang du har været i vandet.

Det er dog ikke kun solcreme, der kan beskytte dig mod solen. Hvis solen er meget stærk, bør du tildække dig med tøj eller opholde dig i skyggen, til den bliver lidt mildere. Du kan også gøre som i mange sydlige lande: tage en siesta midt på dagen!

Man behøver vel ikke solfaktor, hvis der er overskyet?
Man kan faktisk godt blive forbrændt, selv om solen ikke er fremme. UV-strålingen kan gå igennem skyerne, så vær forsigtig, selv på en halvskyet dag, og brug produkter med solfaktor.

Hvad betyder SPF og solfaktor?
Solbeskyttelsesfaktoren, SPF, angiver, hvor mange gange længere man kan opholde sig i solen med solfaktor i forhold til uden. Hvis du eksempelvis smører dig med protecting day lotion SPF 20, betyder det, at en tyvendedel af UV-strålingen når din hud. Du kan altså opholde dig i solen 20 gange længere i forhold til, hvis du ikke havde smurt dig ind.

Hvad betyder det, når der står, at solcremen er vandfast?
Ifølge europæisk standard skal du kunne bade to gange i 20 minutter (eller fire gange i 20 minutter ved ”ekstra vandfast”) og stadig bevare mindst 50 % af den oprindelige solfaktor. Det betyder altså ikke, at du har samme beskyttelse mod solen, som før du gik i vandet, så smør dig altid ind igen efter en dukkert. Tag et kig på vores Aloe vera solcreme Aloe Sunscreen, der er en ekstra vandfast solcreme. 

Har børn brug for kraftigere solbeskyttelse end voksne?
Børns hud er mere sensitiv end voksnes. Først i teenageårene bliver huden kraftigere og tåler solens stråler bedre. Husk at bruge højere SPF til børn. De helt små kan med fordel placeres under en parasol, og til de noget større og mere livlige krabater er solhat og langærmet bluse et godt supplement.